..

Tuesday, December 13, 2011

Labour room

Alhamdullilah ..segala puji-pujian bagi Allah Tuhan sekalian alam..


Setelah 17 jam berperang di labour room akhirnya tanggal 1.12.2011, jam 7.16pm, khamis , lahirlah seorang putera sulung kami seberat 3.16kg iaitu
'Muhammad Iman Bin Khairil'.


Lamakan contraction saya.Actually petang rabu tu dah mula rasa sakit2 macam senggugut.Tapi still boleh tahan..sempat lagi pegi shopping kat kuala nak cari skirt. Then malam kul 9 dah masuk tido tapi tak boleh lelap..perut ni sakit every 1hour- 30minutes then 15 minutes..
kol hubby cakap macam dah sakit2 dah tapi xtau la sakit nak beranak ke ape.haha..kot la fault contraction ke kan.pesan kat hubby suh dia standby je sebab dia tengah outstaion..huhu..

12am :kol MIL dia suh g hospital dh..sebab panel hospital kat Ipoh.tapi saya macam teragak2 nak pegi.sempat wat solat hajat, ngaji kejap..tapi ngaji pon separuh jalan sebab sakit sangat2.air mata dah meleleh-leleh menahan sakit..

terus kejut mak abah cakap dah sakit..

1.30am : gerak ke ipoh..

2am :sampai hospital terus masuk labour room sebab nurse nak check.
salin baju sume then dia sambung mesin check contraction dah kerap sgt..
so ape lagi upacara seluk menyeluk pun bermula la.huhu..tapi yang pelik bukaan baru 1 cm.2kali dia seluk sebab mcm ade meconium.terus dia kol dr.mimin to make sure that.

4am :dr.mimin sampai.kalau betul meconium dia kata kena ceaser cepat..takut baby tertelan najis....saya dah gelabah smcm..then dia try pecah kan air ketuban..if clear, thats mean no meconium..
syukur alhamdullilah memang clear...so boleh bersalin normal. doktor budget dalam petang esok dah boleh bersalin.sebab anak 1st selalunya 1cm per hour.huhu..lamanya nak kena tunggu.tp ok la..smpat nak tunggu hubby sampai dr k.l.

6.30 am : terpacul muka hubby..hihi..leganya la.tercapai jgak hasrat nak bersalin suami ade disisi =D

12 pm : dr mimin check , bukaan br 4 cm..huh..lambat lagi nak kena tunggu.
3 pm nurse dh masuk air dan induce ubat..tapi saya request induce sket je sebab takut xtahan sakit .

4 pm : contraction makin kuat sampai macam dah surender je nak ceaser.
sepatutnya time ni la baru saya g hospital..haha, xdela lama sangat duk dalam labour room kan..
time ni la katil besi macam nak roboh..hubby pon dah kena tumbuk dengan saya sebab xtahan sakit.hihi..mujur ada MIL n hubby dalam labour room tlg urut belakang, gosok perut lap badan sume..mak tunggu kt luar sbb dia xberani tgk saya tgh sakit.

6.30pm : dr.mimin turun, check bukaan..alhamdulillah dah 9cm. Doktor dah get ready. standby sume alat.Masa tu sy punya la lega sbb dh xtahan nk menanggung sakit..cepat la baby keluar..


wah tak sangka saya masih boleh tersenyum..xsabar sebenarnya time tu..on that time nurse tengah cucuk ubat tahan sakit. doktor suggest epidural sebab lama sgt contraction.takut saya xtahan sakit. tp xpe la saya nak rasa secara normal macam mana..tp pas ni tobat..hihi.


after 1 hour..Our hero selamat dilahirkan walaupun terpaksa deliver using EPISIOTOMY method..Subhanallah rasa mcm xpercaya je bile tetibe doktor letak baby atas perut saya..Syukur Ya Allah anugerahkan bayi yg sihat , sempurna dan comel =)...


welcome dear,our baby boy "Muhammad Iman B. Khairil" ;7.16pm, 3.16 kg ..semoga menjadi anak yang soleh sayang;



get ready to discharge from ward

7 comments:

LuN said...

Welcome to the world, iman, smoga jd anak yg soleh :)

Am said...

Congrats Ina. Buat backup story ni di mana-mana, nanti anak besar boleh bagi dia baca :D

azy said...

ina, nt buat entri lagi ye..pendek sgt kuikui..ceritalah part epi tu ..n jahit kena bius x? cerita bab pantang juga.
off topic jap..sakit b4 nak beranak @ contraction tu lbh saket dr 1st nite kan teeeeeeeeet hehe

intz said...

happy mothering cik ina, dh jadi mak mak dh kite ye....

cIk iNa said...

lun: insyaAllah,thnx aunty =)

am: hoho..backup blog fs yang dulu pon mahadi yg tlg transfer kan kt blogspot..huhu

cIk iNa said...

Azy: baiklah..tp aku tgk kite punya kes lbeh kurang je kan..tp mintak2 la jahit aku xterbukak balik seram je aku baca blog ko..

haha..mmg la sakit.sakit contraction lg sakit sbnrnya drp sakit time beranak..seluk menyeluk dh xheran dh kn..1st nite?haha..sakit jgak weh.kiki

cIk iNa said...

intan: hehe..tq.xsangka kan..kejap je kan..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...